verschillende soorten websites

10 soorten websites, welke is voor jou de beste?

WELKE SOORTEN WEBSITES ZIJN ER?

Welke soorten websites zijn er en welke kies je best? Niet elke soort website is gelijkaardig en je plant best een digitale strategie. Door dit te doen, weet je op voorhand welke richting je uit zal gaan en kan je een betere basis leggen.

In vele gevallen worden verschillende soorten websites met elkaar gecombineerd.

In dit artikel bekijken 10 verschillende soorten websites. Zo kan u een type kiezen dat het beste bij uw publiek past.

VERSCHILLENDE SOORTEN WEBSITES

1. INFORMATIEVE & BUSINESS WEBSITES

Een informatieve website ken je beter als de ‘standaard’ website. Veel bedrijven en organisaties gebruiken deze manier om online bekendheid op te bouwen.

Vaak bevat dit soort website volgende pagina’s:

 • home
 • over ons
 • diensten
 • portfolio
 • contact

Dit type website leunt het beste aan bij gebruikers die snel informatie willen verkrijgen over jouw onderneming.

2. SOCIAL MEDIA SITES

Social media sites zijn welgekend bij het publiek. Op deze platformen kan u op allerlei manieren online communiceren met andere gebruikers. Vaak verschijnen hier verschillende vormen van content op.

Enkele voorbeelden van populaire social media kanalen:

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • Pinterest
 • Twitter
 • LinkedIn

Door een social media website op te bouwen probeer je een platform aan te bieden waardoor mensen met elkaar in interactie kunnen gaan. Een goede manier om hierbij content te verspreiden is dan ook essentieel.

3. BLOGS

Blogs zijn websites die veel geschreven inhoud bevatten. Een blog kan over persoonlijke ervaringen gaan maar het kan ook artikels bevatten.

Momenteel lees je dit artikel als deeltje van de Blog op mijn one page website.
Veel bedrijven (zoals ikzelf) plaatsen blogs om bezoekers geboeid te houden en beter te ranken voor SEO.

Bij het maken van een blog is het de kunst om regelmatig goede en nieuwe content te schrijven. Dat zorgt ervoor dat bezoekers terugkeren om de laatste artikels te lezen.

4. E-COMMERCE

E-commerce websites ken je waarschijnlijk beter onder de naam van webshop. Wanneer je online winkelt en pakketjes thuis laat leveren, neem je deel aan e-commerce.

Een webshop is een interessante investering voor uw bedrijf. Het zorgt ervoor dat je een heel nieuw publiek aanspreekt. Je klanten kunnen jouw producten en diensten nu 24/7 bezoeken en kopen.

5. DIRECTORY WEBSITES

Een directory website geeft een overzicht weer van andere websites. Zulke websites clusteren gelijkaardige thema’s samen en tonen hier relevante producten of websites voor.

Enkele voorbeelden:

 • De gouden gids toont bedrijven
 • Booking.com organiseert verschillende hotels
 • Immoweb geeft een overzicht van vastgoed weer
 • 2eHands.be is een directory voor tweedehands producten
 • Skyscanner toont alle mogelijke vluchten voor een zoekterm
 • discoveringlombok.com toont alle informatie over Lombok

Een directory website is de ideale virtuele tussenpersoon.
Grotere directory websites kunnen inkomsten genereren dankzij advertenties en betaalde links.

6. MAGAZINE WEBSITES

Nieuwssites en magazines schrijven dagelijks veel artikels. Deze publiceren ze online in een magazine website. Gebruikers keren steeds terug om de nieuwste artikels te lezen.

Dit type website genereert inkomsten door een grote gebruikersbasis te verwerven. Dit trekt adverteerders aan en bezoekers kunnen zich meestal abonneren om alle content te lezen.

Nieuwswebsites zoals het laatste nieuws is 1 van de bekende voorbeelden. Dagelijks verschijnen hier tientallen nieuwe artikels op. Heel wat van deze artikels kan je gratis lezen. De ‘plusartikels’ zijn dan enkel voor betalende abonnees.

Maar ook minder bekende websites, zoals digital nomad lifestyle behoren tot de magazine websites categorie.

7. FORUMS

Een forum is een type website waarbij de gebruikers actief op elkaars berichten kunnen reageren. Het is vraag- en antwoord gericht. Voor de komst van facebook, was het hebben van een forum even belangrijk als een facebookpagina.

Via verschillende onderwerpen en deelonderwerpen kunnen mensen nieuwe onderwerpen starten en op elkaar reageren. Dit bouwt een hele community op. Een goed forum zal dan automatisch voor terugkerende bezoekers zorgen.

Reddit is een van de bekendste online forums ter wereld. Mensen stellen vragen in een bepaalde rubriek en andere gebruikers kunnen hier dan op reageren.

8. LANDING PAGES

De lancering van een nieuw digitaal product vraagt een specifieke aanpak. Heel wat bedrijven kiezen ervoor om ‘landing pages’ te maken. Dit zijn meestal websites die uit 1 langere pagina bestaat.

Het grootste deel van de gebruikers komt op deze pagina via e-mail marketing of betaalde advertenties. Deze pagina wil mensen aanzetten tot een bepaald doel. Via een gestructureerde verkooppagina bereikt het al dan niet een bepaald doel bij de bezoekers.

Meestal bevat een landing page volgende elementen:

 • Aangrijpende titel (clickbait)
 • Foto’s of video
 • Kenmerken van een product of dienst
 • Reviews
 • Call to action (CTA)

Wanneer je een online campagne opstart, zou je een landing page kunnen overwegen. Je kan deze natuurlijk ook koppelen aan je eigen website, dit zal ervoor zorgen dat je website hoger in de ranking zal verschijnen.

Lead Pages is een website waar je makkelijk landings pagina’s kan maken, maar je mist dan wel de voordelen van zelf te hosten.

9. PORTFOLIO WEBSITES

Portfolio websites tonen het werk van een bepaald persoon of bedrijf. Via een website probeert men meer online bekendheid te verwerven en gaat men hun werk kunnen tonen.

Voor potentiële klanten of werkgevers is dit heel interessant om op eigen tempo dan een oordeel te vellen.

Wens je zelf een portfolio website op te bouwen? Dit kan. Ik zorg voor een vliegende start dankzij een goede basis. Jij kan op je eigen tempo je eigen portfolio makkelijk aanvullen.

10. ONE PAGE WEBSITES

One page websites zijn websites die uit 1 (hoofd) pagina bestaan. Deze pagina kan menulinks bevatten. Bij een klik op de menubalk zal er geen nieuwe pagina getoond worden maar scrol je naar een bepaald gedeelte op dezelfde pagina. Dit gebeurd dankzij ankerlinks.

One page websites worden gebruikt als online visitekaartjes voor een kleine onderneming of als persoonlijke website. Ze geven snel en bondig de kerngedachte weer.

Bartt.be is een one page website, maar MET Blog functie, ook de portfolio items hebben elk hun apart bericht.

CONCLUSIE

Bepaalde types van websites zijn verwant aan elkaar en kan u combineren. Andere combinaties of keuzes kan u best vanaf het begin al maken.

Heeft u hulp nodig bij het maken of kiezen van een nieuwe website? Aarzel dan niet en neem vandaag nog gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Elk type website spreekt weer een nieuw publiek aan. Overweeg welke vormen bij uw sector passen en speel hier verder op in. Laat in de reacties hieronder weten welk type website momenteel uw voorkeur draagt.