Domeinnaam kiezen

Domeinnaam kiezen, hoe begin je eraan

Een domeinnaam kiezen is van even groot belang als het adres waar je je bedrijf zal uitbaten. Bij het fysieke adres hou je vooral rekening met de locatie. Dit is ook bij het kiezen van een domeinnaam van belang. Het laatste “stuk” van een domeinnaam is waar Google en andere zoekmachines naar kijken om jouw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen.

  • .be voor een Belgisch bedrijf
  • .nl voor een Nederlands bedrijf
  • .com voor een commercieel bedrijf
  • .eu voor een bedrijf binnen de Europese unie
  • .eu.com voor een commercieel bedrijf binnen de Europese unie
  • ….

Wanneer je een website of internet applicatie online wilt plaatsen, heb je dus nood aan een goede domeinnaam. Buiten de extensie, is het belangrijk om goed na te denken over je domeinnaam omdat het de inhoud van je website zal vertegenwoordigen. Bedrijven en organisaties besteden vaak veel aandacht aan allerlei onderdelen van hun website: het design, de opbouw, het promoten van de website en natuurlijk aan de inhoud. Het aspect dat vaak TE weinig aandacht krijgt is de domeinnaam. Al is de juiste domeinnaam bezitten zeer belangrijk voor jouw internetsucces.

Hier alvast enkele tips bij het kiezen van een domeinnaam.

Bedrijfsnaam

Het is interessant om je bedrijfsnaam of productnaam te nemen als domeinnaam. Als men reeds jouw bedrijf of je product kent, kan men intuïtief naar je website surfen door de naam in te tikken en gevolgd door een extentie: vb. uwbedrijfsnaam.be.

Tip 1 : Combineer je bedrijfsnaam met de locatie waar je actief bent.
Tip 2 : Combineer je bedrijfsnaam met het product of de dienst die je aanbiedt.

Tekens en regels

Bij het kiezen van een domeinnaam kan men gebruik maken van letters (a-z), cijfers (0-9) en koppeltekens (-).

Domeinnamen zijn niet hoofdlettergevoelig. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.

Een domeinnaam kan niet beginnen, of eindigen met een koppelteken “-“.

De lengte van je domeinnaam moet minimaal 2 karakters zijn en maximaal 67 karakters.

Een goede domeinnaam is kort maar krachtig. Hoe korter de naam hoe kleiner de kans op spelfoutenbij het intypen. Een korte domeinnaam is bovendien makkelijker te onthouden.

Let op de uitspraak van de domeinnaam. Probeer te voorkomen dat je een domeinnaam kiest die niet goed of makkelijk uit te spreken is.

Hoger scoren bij Google

Om een hogere score in de zoekmachines te verkrijgen kun je de domeinnaam uitbreiden met meerdere relevante zoekwoorden. Verschillende zoekmachines geven een beter resultaat als de zoekwoorden of trefwoorden voorkomen in de domeinnaam.

Extensie (dat laatste stukje waar ik het al over had)

Er bestaan verschillende domeinnaam extensies: .be, .nl, .eu, .fr, .com, .eu,… Richt je site zich enkel op de Belgische bezoekers? Kies dan voor een .be-domein. Richt je site zich op een internationaal publiek dan is de beste keuze meestal een .com-domeinnaam of .eu-domeinnaam. Wereldwijd geniet de .com-domeinnaam veruit de meeste bekendheid en populariteit.

Wil je advies en hulp bij de keuze van jou domeinnaam? Aarzel niet en neem contact op. Ik zal jou met plezier begeleiden naar de juiste domeinnaam voor jouw project en/of bedrijf. Ook kan ik je bijstaan bij het registeren of dit volledige op mij nemen, zodat de configuratie achteraf ook feilloos zal gebeuren.

Wat vind je van dit artikel? Meer weten of een korte vraag? Laat iets achter in de comments!

Lees ook het artikel met tips voor een goede domainnaam.