tips voor goede domeinnaam

Tips voor een goede domeinnaam

www. wat?!

Wat is een goede domeinnaam en waarop moet je letten? In dit artikel geven we tips voor een goede domeinnaam en we geven ook enkele foute voorbeelden.

Er zijn op internet talloze voorbeelden te vinden van ongelukkig gekozen domeinnamen. Je moet het domein twee keer lezen om te beseffen dat er toch echt wat anders wordt bedoeld, dan wat je in eerste instantie dacht. Denk daarom goed na over de juiste domeinnaam. Je wilt immers dat de bezoekers van jouw website geen verkeerde associaties krijgen wanneer ze je domeinnaam lezen of intypen.

Lange of korte domeinnamen?

Is het handig om een korte of lange domeinnaam te registreren? Dat hangt erg van de situatie af. Er zijn mensen die stellen dat korte domeinnamen eenvoudiger zijn om te onthouden, gemakkelijker zijn in te typen en minder foutgevoelig zijn. Zo zal fascinerendverjaardagsfeestjeswattedoen.be natuurlijk eerder verkeerd getypt worden dan een domein als verjaardagsfeest.be.

Andere mensen stellen weer dat een langere domeinnaam over het algemeen juist eenvoudiger te onthouden is, omdat deze duidelijk omschrijft wat er wordt bedoeld.

Bijvoorbeeld, het domein bgw.be kan op van alles wijzen. Als het volledige domein buildgreatwebsites.be wordt gebruikt, dan is het al flink duidelijker naar wat voor soort website de domeinnaam gaat verwijzen.

Tips voor een domeinnaam

Wat aan te raden? Ga voor een korte domeinnaam, wanneer het een duidelijke betekenis betreft. Een wat langere domeinnaam hoeft niet gelijk verkeerd te zijn, bijvoorbeeld als de korte variant niet beschikbaar is. Echter, extreem lange domeinen die op het maximaal toegestane aantal karakters (67 karakters) een beroep doen, kun je beter ontwijken. Naast het voor de hand liggende probleem dat bezoekers waarschijnlijk zo’n lange domeinnaam moeilijk kunnen onthouden, wordt het een aardig karwei om het foutloos in te typen. Het is natuurlijk zonde als je op deze manier bezoekers verliest.

Minder is meer of juist hoe meer, hoe beter?

Hieronder staan een paar voorbeelden van domeinnamen die bekend zijn (geworden), omdat ze juist heel kort zijn of doordat er specifiek is gekozen ze langer te maken.

 • imdb.com of internetmoviedatabase.com
  Internet Movie Database heeft zowel de afkorting als de uitgeschreven versie als domein vastgelegd.
 • hln.be
  Eén van de meest bekende nieuwswebsites van Nederland. Het nieuws van nu. Geen afkorting, maar een korte en krachtige domein die de lading dekt.
 • hema.be
  Het warenhuis dat onder zijn afkorting beter bekend staat dan onder de voluit geschreven naam. Zo kun je het domein hollandscheeenheidsprijzenmaatschappij.be nog registreren.
 • thelongestdomainnameintheworldandthensomeandthensomemoreandmore.com
  Bekend geworden, omdat het de langste domeinnaam ter wereld is. Er is tevens geprobeerd om een notatie te krijgen in het Guinness Book of Records. Helaas niet gelukt, er werd geen prestatie voor geleverd.

Domeinnamen met koppelteken

Dan de vraag of een koppelteken verstandig is in een domeinnaam. Voor de leesbaarheid kan het wat toevoegen, maar moet je nou een domeinnaam met koppelteken registreren of juist niet? Wederom verschilt het ook hier per situatie. Er zijn er enkele zaken, waarmee je rekening moet houden.

Een koppelteken vergeten in te typen, is snel gebeurd. Veel gebruikers zijn gewend om adressen zonder koppeltekens in te voeren. Zo zal het sneller gebeuren dat iemand ditisjouwdomein.be intypt in plaats van dit-is-jouw-domein.be.
Als bijvoorbeeld een concurrent het domein zonder koppeltekens heeft geregistreerd, dan zal de bezoeker dus op de website van de concurrent uitkomen en dat is natuurlijk niet gewenst.

Wanneer bezoekers een website aan hun vrienden en kennissen aanraden, dan bestaat de kans dat de verkeerde domeinnaam wordt doorgegeven. Op welke wijze zullen bijvoorbeeld bezoekers refereren naar choose-spain.nl? Ze zouden kunnen zeggen: “Ik was gisteren op de website van Choose Spain punt com; prachtideeën voor de vakantie! Moet je ook eens opzoeken.” Als diegene het dan later probeert  op te zoeken, blijkt ineens dat choosespain.nl een heel andere website is dan choose-spain.com. Het had dus als “choose streepje spain punt com” gecommuniceerd moeten worden.

Nadelen van een domeinnaam met koppelteken

 • Het is minder gemakkelijk en minder snel te typen.
 • Koppeltekens kunnen vergeten worden in de domeinnaam.
 • Mogelijke miscommunicatie bij mond-tot-mondreclame.

Voordelen van een domeinnaam met koppelteken

 • Voor sommige zoekmachines is het makkelijker om de sleutelwoorden in de domeinnaam te herkennen met een koppelteken.
 • De domeinnaam zonder koppelteken kan bijvoorbeeld niet meer beschikbaar zijn. Met behulp van een koppelteken kun je alsnog het gewenste domein registreren.
 • Een koppelteken kan juist ook verhelderend zijn: choosespain.com of choose-spain.com. In dit geval maakt het koppelteken nog wel wat uit voor de associatie die je erbij krijgt.

Verkeerd gespelde domeinnamen

Het wil nog wel eens voorkomen dat iemand na een domeinnaamregistratie erachter komt dat er een typefout zit in de geregistreerde domeinnaam. Aangezien domeinnamen direct worden vastgelegd bij de uitgever en toezichthouder van het domein, is het niet zomaar mogelijk het domein te wijzigen of te hernoemen. De correcte domeinnaam kan dan wel alsnog geregistreerd worden, mits deze vrij is. Let er dus bij de registratie goed op dat je het domein registreert dat je ook daadwerkelijk wilt vastleggen en dat je dus geen typefouten maakt.

De conclusie over domeinnamen

Kortom, het registreren van een domeinnaam is iets wat je zorgvuldig dient te overwegen. Ik hoop daarom dat je met de besproken punten een goede beslissing kunt maken wat betreft het registreren van een domein. Daarbij is het in veel gevallen slim om, naast andere extensies, ook verschillende varianten van je domeinnaam vast te leggen.

Het is bij Antagonist mogelijk om enkel een domeinnaam te registreren. Daarnaast kun je kiezen uit één van onze hostingpakketten en dat met een domein combineren. Het grootste verschil tussen een pakket en een ‘losse’ domeinnaam is dat je bij een hostingpakket ook ruimte krijgt, waarop je jouw website en e-mail kunt opslaan.

Wil je graag een persoonlijk advies wat voor soort domeinnaam of pakket het beste bij je past, neem dan gerust contact op met [email protected]