wordpress bericht

Wat is een WordPress bericht?

Een WordPress bericht is het type content dat je gebruikt voor een blogartikel. Het is een dynamisch, overwegend informatief artikel met vaak een nieuwswaardig karakter. Een bericht bevat een datum waardoor je kunt aangeven wat het meest recente artikel is. De categorie die je eraan kunt hangen geeft aan waar een blogpost in algemene zin over gaat. In dit artikel krijg je meer informatie over een WordPress blog post, zoals berichten in WordPress ook heten.

Verschil tussen berichten en pagina’s

  • Door in berichten gebruik te maken van tags en categorieën ontstaat er een soort van structuur. De hiërarchie tussen hoofdpagina en sub pagina’s doen dit bij pagina’s.
  • De RSS-feed van een WordPress website toont uitsluitend berichten en geen pagina’s.
  • Een WordPress bericht bevat gegevens over de auteur en de publicatiedatum en getoond in het blogbericht. Pagina’s tonen deze data niet aan de voorkant van de website.
  • Berichten kunnen vluchtig zijn en een soort van houdbaarheidsdatum hebben, pagina’s daarentegen zijn vaak statisch en tijdloos.
  • Op een bericht kun je vaak reageren, op een pagina wil je deze functie niet graag hebben.
  • Berichten hebben een socialer karakter ten opzichte van pagina’s. Je ziet niet snel een sociale deel-knop op een pagina.

Er zijn wel uitzonderingen op de bovenstaande verschillen tussen een WordPress bericht en een pagina. Door gebruik te maken van een WordPress plugin kun je eigenschappen van een bericht toekennen aan een pagina.

Overeenkomsten

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen een bericht en een pagina. Hieronder heb ik er enkele opgesomd.

  • Zowel berichten als pagina’s worden gebruikt om informatie te publiceren.
  • Aan beide kun je tekst, afbeeldingen en formulieren toevoegen
  • De uitgelichte afbeelding is voor beide posttypes beschikbaar.

Een bericht maken in wordpress

Een bericht maken in WordPress is eigenlijk vrij eenvoudig. Bij het schrijven ervan bestaat er de mogelijkheid om er categorieën en tags aan toe te voegen. WordPress voegt de publicatiedatum automatisch aan een blogpost toe net als bij een pagina. Echter toont een pagina deze data niet.

De WordPress berichtenpagina (WordPress blog) toont WordPress posts in chronologische volgorde met de laatst toegevoegde blogpost bovenaan. De berichtenpagina is standaard de homepage, tenzij je dit zelf anders hebt ingesteld. Optioneel kun je aangeven per bericht of je erop mag reageren of niet.

Waar vind ik berichten?

In wp-admin zijn de berichten te vinden onder de link “Berichten” in de linker navigatie, helemaal bovenaan. Na klikken opent er een pagina met een overzicht van alle blogposts binnen je website. Klik je op een post dan kun je deze bewerken.

Hoe maak ik een WordPress bericht?

Om een nieuwe blogpost te maken ga je naar “Berichten > Nieuw bericht”. Vervolgens gebruik je de Gutenberg editor om een artikel te schrijven. Als je vervolgens op “Concept bewaren” klikt, sla je het bericht op. Klik je op “publiceren”, dan wordt een blogartikel geheel automatisch aan je blogpagina van je website toegevoegd.

Berichtenpagina

Berichten worden standaard getoond op de blogpagina en dat is bij veel WordPress themes vaak standaard de homepage. Dit is wel aan te passen in je instellingen. Als je naar “Instellingen > Lezen” gaat en vervolgens naar het kopje “Berichtenpagina”, dan kun je daar aangeven welke pagina zich als berichtenpagina moet gaan gedragen.

Hoeveel berichten?

Op dezelfde instellingenpagina, bij het kopje “Sitepagina’s tonen maximaal” kun je gelijk instellen hoeveel blogposts je wil tonen op de berichtenpagina. Om bezoekers van je blog te triggeren kun je er nog voor kiezen om enkel de intro van je artikel te tonen op je blogartikelen pagina in plaats van het hele artikel.

Waarom berichten in WordPress?

Berichten schrijven en publiceren vraagt minder tijd en kennis qua layout en functies. Daarom raad ik steeds aan om via berichten te werken wanneer het over communicatie naar klanten toe gaat. Bovendien hou je zo ook je website levendig.